fogászat-ügyelet-budapest-helyes-fogmosas

Tudtad, hogy nagyon fontos a fogmosás helyes időzítése?

 

A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen az egészséges fogakhoz, ám nem árt azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos esetekben a fogmosás többet árthat, mint amennyit használ.
Sokan gondolják úgy, hogy minél gyakrabban mosnak fogat, annál jobb. A legszorgalmasabbak minden étkezés, nassolás vagy akár cukros üdítő elfogyasztása után is a fogkeféért nyúlnak, pedig ezzel lehet, hogy csak rontanak a helyzeten.

Különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk. A savak úgy hatnak fogainkra, mintha a márványt ecettel tisztítanánk. Feloldják a fogzománcot, ezért nem ajánlott közvetlenül evés után fogat mosni.
A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy
pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn.

Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok
és a gyümölcsök, zöldségek. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat.

Tehát ha valaki már közvetlenül evés-ivás után is szeretné semlegesíteni a savak káros hatását, öblögessen tiszta vízzel.